Home / Παραδοσιακή κουζίνα

Παραδοσιακή κουζίνα

Ποιός θα μπορούσε να αντισταθεί σε μυρωδιά από ξυλόφουρνο ;

 

 ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ

 

ΥΛΙΚΑ

3 κιλά αλεύρι

Ζεστό νερό

Αλάτι 1 φλυτζανάκι

Προζύμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Κοσκινάμε το αλεύρι μέσα στη σκάφη ή σε μιά λεκάνη.

-Απ΄το βράδυ της προηγούμενης ημέρας αναπιάνουμε το προζύμι , δηλαδή το ζυμώνουμε με ζεστό νερό και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει.

-Μέσα στη σκάφη με το κοσκινισμένο αλεύρι ρίχνουμε το καινούργιο προζύμι, ζεστό νερό , το αλάτι και το λιώνουμε με τα δάκτυλα . Σιγά – σιγά ζυμώνουμε συμπληρώνοντας όσο ζεστό νερό χρειάζεται . Μόλις γίνει το ζυμάρι , το βάζουμε σε λαδωμένα ταψιά μέχρι τη μέση , γιατί φουσκώνει.

-Το αφήνουμε να φουσκώσει , δύο ώρες το καλοκαίρι ( ενώ το χειμώνα περισσότερο ) αφού το έχουμε σκεπάσει με τραπεζομάντηλο και κουβέρτα για να ζεσταθεί.

-Το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο μία – μιάμιση ώρα.

 

-Έτοιμο !!!