Μονή Βαρνάκοβας
Στο Τείχιο βρίσκεται η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου,"Παναγία Βαρνάκοβα". Είναι το πέμπτο αρχαιότερο μοναστήρι της πατρίδας μας. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1077 από τον πρώτο μοναχό τον Αρσένιο υπό την προστασία των Κομνηνών (και όπως μαρτυρεί σχετική κτητική επιγραφή ανακαινίστηκε στα 1448), έπειτα περιήλθε το 1204 στη δικαιοδοσία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οι ηγεμόνες του οποίου κόσμησαν το μοναστήρι.
Σε έγγραφο του 1212 αναφέρονται 96 Ιερομόναχοι. Μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης η Μονή προστατεύεται από τους Παλαιολόγους. Υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη ελληνικού σχολείου εντός της Μονής μετά το 1530, ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους υπήρξε και ο Νικόδημος Καβάσιλας.
Η επόμενη χρονική περίοδος 1687-1700 βρίσκει την Μονή στην εξουσία των Βενετών. Το 1824 υπήρξε στρατόπεδο των Ελλήνων αγωνιστών, το 1826 η Μονή καταστρέφεται από τους Τούρκους και αναστηλώνεται το 1831 από τον Kαποδίστρια. Το καθολικό του έγινε πάνω στο σχέδιο του παλιού - τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Στο δάπεδό του διατηρούνται μαρμαροθετήματα με παραστάσεις του 11 ου ή 12ου αι. Ακολούθησε σχεδόν ένας αιώνας, κατά τον οποίον το μοναστήρι της Βαρνάκοβας άλλοτε ανέκαμπτε κι άλλοτε υπέφερε δεινά. Το διάστημα 1941-1949, δοκιμάστηκε σκληρά τόσο κατά τη διάρκεια της ξενικής κατοχής όσο και κατά τον εμφύλιο.
Οι Τειχιώτες έχουν καθιερώσει ετήσια μαζική πεζοπορία και προσκύνημα στην εικόνα της Παναγιάς κάθε Αύγουστο.
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Ο Όσιος Αρσένιος ο Βαρνακοβίτης γεννήθηκε το πρώτο μισό του 11ου αιώνα μ.Χ. και είναι ο ιδρυτής της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας. Το ασκητήριο του Οσίου Αρσενίου, σώζεται μέχρι σήμερα σε μία δύσβατη αλλά πανέμορφη θέση βορειοδυτικά της Βαρνάκοβας. Έχει διαμορφωθεί σε ναΰδριο για να παραμένει για πάντα τόπος προσευχής.
Το Ιερό Βήμα βρίσκεται στο βάθος του σπηλαίου (πρέπει να κατέβεις 15 σκαλοπάτια μέχρι την Αγία Τράπεζα), ενώ από την είσοδο του σπηλαίου και προς τα έξω, είναι κτισμένος ο κυρίως ναός. Κατά θαυμαστό τρόπο, όταν τελείται η Θεία Λειτουργία από την οροφή του σπηλαίου στάζει Αγίασμα! Η θέα είναι καταπληκτική, και το τοπίο υποβλητικό. Τόπος ησυχίας, γαλήνης και ψυχικής ανάτασης. Ο Όσιος Αρσένιος ο Βαρνακοβίτης εκοιμήθη το 1111 μ.Χ. και γιορτάζεται στις 8 Μαΐου.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ & ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η Μόνη βρίσκεται στη νοτιοδυτική Φωκίδα, κτισμένη σε έναν λόφο, στις παρυφές των Βαρδούσιων Ορέων, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από δρύες και αγριοκαστανιές. Το 2017 και το 2020, χτυπήθηκε από δύο μεγάλες φωτιές, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος της Μονής. Τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης της Μονής.