Τείχιο – Ρέρεση

    • 4.5 χλμ
    • Βαθμός Δυσκολίας 1, Εύκολη διαδρομή
    • Διάρκεια: ~2 ώρες

Τείχιο – Ρέρεση


Ξεκινάμε από την πλατεία του Τειχίου στη βρυσούλα που βρίσκεται πίσω από το ιερό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατηφορίζουμε το πλακόστρωτο και στο δεξί μας χέρι έχουμε την πετρόχτιστη βρύση Αλέξω, επιλέγουμε να στρίψουμε αριστερά συνεχίζοντας πλακόστρωτο δρόμο εντός του χωριού. Στο βάθος περνάμε ανάμεσα από δύο σπίτια και κατηφορίζουμε αριστερά, στα 200μ από την πλατεία, φτάνουμε στη γωνία όπου υπάρχει οδικός καθρέφτης ασφαλείας.

Κατηφορίζουμε στο δρόμο αυτό και το μονοπάτι μας βάζει πλέον σε δασική περιοχή. Μόλις ο δρόμος κάνει στροφή δεξιά, βρισκόμαστε στο πρώτο κόκκινο σήμα αριστερά μας όπου παίρνουμε το κατηφορικό μονοπάτι για το δάσος. Παρακολουθούμε πλέον κόκκινα σημάδια σε δέντρα και βράχους που θα μας βοηθήσουν σε όλη την διαδρομή μας. Περνάμε το 1ο ρέμα με προσοχή (τους χειμερινούς μήνες έχει αρκετό νερό) και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε. Στα 700 μέτρα βγαίνουνε σε πολύ μεγάλο ξέφωτο, από το σημείο που έχουμε βγει, κοιτώντας απέναντι κινούμαστε λοξώς αριστερά στα σήματα (όχι ευθεία).

Έχουμε συμπληρώσει τα πρώτα 800 μέτρα από την πλατεία που ξεκινήσαμε και μπαίνουμε ξανά στο δάσος! Μπροστά μας στα 860μ βρίσκουμε κάθετα πέτρες παλιάς ξερολιθιάς, σε λίγα μέτρα περνάμε το 2ο μικρό ρέμα. Στο 1χλμ, θα στρίψουμε δεξιά στην κόκκινη επιγραφή στο δέντρο «Ρέρεση».

Κατεβαίνουμε το μονοπάτι που σε 50 μέτρα κλείνει λοξώς αριστερά κατηφορικά και στο 3ο ρέμα διασχίζοντάς το, περνάμε απέναντι. Συνεχίζουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι, στα 1300μ από την πλατεία που ξεκινήσαμε συναντάμε μικρό 4ο ρέμα και ανηφορίζουμε διασχίζοντάς το κάθετα. Στα 1400μ βρισκόμαστε στην περιοχή Σταυρός (Σταυρός δεξιά μας), συνεχίζουμε κατηφορικά και στα 1600μ. βρισκόμαστε σε ένα Τ κάνουμε αριστερά στο μονοπάτι για Ρέρεση, στα 1800μ περνάμε διασχίζοντας 5ο ρέμα και συνεχίζουμε. Στα 2000μ περνάμε μεγάλο 6ο ρέμα κάθετα απέναντι λίγο ανηφορικά για πενήντα μέτρα μέχρι να ξανακατηφορίσουμε σε σκεπαστό σημείο του μονοπατιού. Στα 2240 περνάμε 7ο ρέμα και συνεχίζουμε κατηφορικά απέναντι στο μονοπάτι.

Στα 2500 κατηφορίζουμε δεξιά ακολουθώντας το μονοπάτι. Έχουμε αρχίσει αρκετά κατηφορική πορεία προς Ρέρεση. Βρισκόμαστε περίπου μία ώρα πεζοπορίας σχεδόν στη μέση της διαδρομής μας. Στα 2850 βρίσκουμε κάθετα στο μονοπάτι κορμό δέντρου πεσμένο με σηματοδότηση.

Στα 3270 βγαίνουμε σε μικρό άνοιγμα και επιλέγουμε αριστερή κάθοδο. Στο 3350 ανηφορίζουμε για 30 μέτρα και έπειτα στην κατηφορική πορεία του μονοπατιού επιλέγουμε αριστερό μονοπάτι (όχι ευθεία). Στα 3500 μπαίνουμε σε σκεπαστό σημείο για 400 μέτρα, ακολουθούμε δεξιά την κατηφόρα σε στενό μονοπάτι. Δεξιά κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και στα τελευταία μέτρα, μέχρι να αντικρύσουμε το όμορφο και φιλόξενο Χάνι της Ρέρεσης!

Τείχιο Δωρίδος

"Το χωριό μας, οι ρίζες μας και η υπερηφάνεια μας..."