Γλυκά

Χαλβάς

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη
3 κιλά νερό
Βανίλια και τριμένη κανέλα
Για το χαλβά:
1 κιλό λάδι
Αλεύρι σταρένιο, όσο πάρει.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη κανέλλα και τη βανίλια μέχρι να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει, βάζουμε σιγά-σιγά το σταρένιο αλεύρι, όσο πάρει, για να γίνει ούτε μαλακό ούτε ξερό το μίγμα και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις καβουρντιστεί και πάρει χρώμα καφετί σκούρο το αλεύρι, το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε και το αλεύρι πίνει το σιρόπι. Γίνεται ένα μίγμα στερεό, που μόλις κρυώσει το μαζεύουμε με κουτάλι της σούπας και το βάζουμε σε πιατέλες, κουταλιά-κουταλιά.

Σερβίρεται κρύος και κρατάει μια βδομάδα.



Γλυκό Κουταλιού Κεράσι

1 κιλό κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι (χυμό)
2 βανίλιες
1/2 ποτήρι του νερού, νερό
1 κουτί γλυκόζη (δεν ζαχαρώνει το γλυκό) προαιρετικά.

Πλένουμε τα φρούτα και βγάζουμε τα κουκούτσια.

Τα βάζουμε σε μιά κατσαρόλα με την ζάχαρη (και την γλυκόζη) προσθέτουμε το νερό και τις βανίλιες και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά (ξαφρίζουμε την επιφάνεια για να μην χυθεί).

Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βγάζουμε μια κουταλιά από το σιρόπι και ρίχνουμε μιά στάλα στο νύχι μας. Αν σταθεί, το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Τέλος ρίχνουμε το λεμόνι στην κατσαρόλα και βγάζουμε το γλυκό από την φωτιά. Χλιαρό το βάζουμε σε βαζάκια και τα σκεπάζουμε αφού κρυώσει.



Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι

1 κιλό ζάχαρη
400γρ. νερό
750γρ. κυδώνι .
1 κιλό του γλυκού ξινό
150γρ. γλυκόζη

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Έπειτα, καθαρίζουμε και τρίβουμε το κυδώνι σε τρίφτη κυδωνιού.

Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο κυδώνι στο σιρόπι μας και το αφήνουμε να βράσει, ώσπου να δέσει, για περίπου 20' σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας, πριν κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά, το ξινό με τη γλυκόζη.

Έπειτα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά. Μισή ώρα μετά, και εφόσον κρυώσει, αδειάζουμε το γλυκό μας σε γυάλινα βαζάκια.



Γλυκό Κουταλιού Σύκο 

2 κιλά ώριμα σύκα κατά προτίμηση άσπρα
1/5 του κιλού ζάχαρη
1 μικρή χούφτα γαρύφαλλα
Ένα χαρτάκι βανίλια

Πλένουμε καλά τα σύκα, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα την ζάχαρη, ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε τα σύκα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά.

Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα, την βανίλια και αφήνουμε το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Τείχιο Δωρίδος