Ζυμωτό ψωμί

Ποιός θα μπορούσε να αντισταθεί σε μυρωδιά από ξυλόφουρνο;

ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ

ΥΛΙΚΑ

3 κιλά αλεύρι
Ζεστό νερό
Αλάτι 1 φλυτζανάκι
Προζύμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κοσκινάμε το αλεύρι μέσα στη σκάφη ή σε μιά λεκάνη.

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας αναπιάνουμε το προζύμι, δηλαδή το ζυμώνουμε με ζεστό νερό και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Μέσα στη σκάφη με το κοσκινισμένο αλεύρι ρίχνουμε το καινούργιο προζύμι, ζεστό νερό, το αλάτι και το λιώνουμε με τα δάκτυλα . Σιγά-σιγά ζυμώνουμε συμπληρώνοντας όσο ζεστό νερό χρειάζεται. Μόλις γίνει το ζυμάρι, το βάζουμε σε λαδωμένα ταψιά μέχρι τη μέση, γιατί φουσκώνει.

Το αφήνουμε να φουσκώσει, δύο ώρες το καλοκαίρι (ενώ το χειμώνα περισσότερο) αφού το έχουμε σκεπάσει με τραπεζομάντηλο και κουβέρτα για να ζεσταθεί.

Το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο μία-μιάμιση ώρα.

Έτοιμο!!!

Τείχιο Δωρίδος