Πίτες

ΠΙΤΑ ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ

Χόρτα: σπανάκι, πράσα, σέσκουλα, λάπατα, κρεμμύδια, μάραθο, μαϊντανό.

Κουρκούτι: μπομποτάλευρο, (καλαμποκίσιο αλεύρι)  ή σταρένιο, νερό, αλάτι.

Κόβουμε τα χόρτα ψιλά-ψιλά και τα τρίβουμε με τα χέρια. Ρίχνουμε αλάτι και λάδι κι αν η πίτα δεν είναι νηστίσιμη βάζουμε και τυρί, που τρίβουμε με το χέρι.

Σε μιά γαβάθα, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό κι αλάτι για να γίνει ένα κουρκούτι μαλακό.

Ρίχνουμε το μισό κουρκούτι σε λαδωμένο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα τα τριμμένα και μετά το άλλο μισό κουρκούτι για να τη σκεπάσουμε.

Ρίχνουμε λίγο λάδι και τη ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.


ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ

Με τριμμένο κολοκύθι λέγεται ΣΑΡΚΑΤΟΠΙΤΑ. Ο τραχανάς δεν έλειπε από κανένα σπίτι στο χωριό, λένε οι παλιότεροι.

Ζεσταίνουμε δύο κιλά νερό σε μία κατσαρόλα.

Ρίχνουμε ένα κιλό τραχανά μέσα στο νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό, το μίγμα.

Ρίχνουμε μέσα 3-4 αυγά, τυρί τριμμένο με το χέρι, λίγο γάλα και τριμμένο κολοκύθι (σαρκατόπιτα) που έχουμε βγάλει μ΄ ένα κουτάλι της σούπας, από μιά πράσινη κολοκύθα ξύνοντας το εσωτερικό της.

Αλείφουμε το ταψί με λάδι και βάζουμε μία στρώση χυλοπίτες γιά να μην κολλάει ο τραχανάς στο ταψί.

Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα σιγά-σιγά με απλοχεριές για να μην σπρώχνει τις χυλοπίτες.

Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Τείχιο Δωρίδος